Vestibulaire migraine, wat is dat?

Migraine is een van de meest bekende hoofdpijntypen. Een aanval van migraine gaat vaak samen met een aantal andere verschijnselen, zoals een aura, of misselijkheid en braken. Op de pagina migraine kunt u hier meer over lezen.

Een vrij onbekende vorm van migraine is vestibulaire migraine. Deze vorm van migraine kenmerkt zich door het voorkomen van aanvallen van duizeligheid bij mensen die migraine hebben of ooit hebben gehad. De duizeligheid kan optreden voor, na of tijdens de aanval van hoofdpijn. Een aanval van duizeligheid is ook een van de symptomen van de ziekte van Ménière, waardoor mensen met vestibulaire migraine vaak eerst de diagnose Ménière krijgen. Bij vestibulaire migraine is er echter geen sprake van gehoorverlies.

De behandeling van de ziekte van Ménière verhelpt niet de hoofdpijnklachten die bij vestibulaire migraine optreden.

Vestibulaire migraine: hoofdpijn en draaiduizeligheid

De duizeligheid bij vestibulaire migraine is meestal draaiduizeligheid. De duizeligheid kan spontaan optreden en ook worden uitgelokt door hoofdbewegingen. De duizeligheid kan ook optreden in een omgeving waar veel snelle bewegingen te zien zijn, zoals in het verkeer of een drukke supermarkt. De duur van een aanval van duizeligheid is verschillend, van enkele minuten tot uren of dagen. De migraineklachten kunnen optreden voor, tijdens of na de duizeligheid. Soms kan het, na een migraineaanval, jaren duren voordat de duizeligheid zich voordoet. Dat maakt voor artsen het stellen van de diagnose vestibulaire migraine niet eenvoudig.

De oorzaak van vestibulaire migraine is niet bekend. Het is nu wel duidelijk dat het een van de vormen van migraine is.

Diagnose Vestibulaire migraine

De diagnose vestibulaire migraine is sinds kort officieel erkend. Dat is heel fijn voor mensen die er last van hebben. Het betekent dat een arts die de aandoening herkent, een goede behandeling kan voorschrijven.

Deze vorm van migraine staat voor het eerst beschreven in de 3e editie van de internationale lijst met hoofdpijnvormen van 2013, de International Classification of Headache Disorders (ICHD).

Hebt u last van migraine en ook regelmatig last van duizeligheid?

Dokter Eric Vente (arts) heeft ruime ervaring in de behandeling van mensen met migraine en ook met het behandelen van draaiduizeligheid. U kunt bij hem terecht met vragen over uw migraine en de behandeling ervan, maar ook voor een second opinion. Hij is werkzaam in zijn praktijk Specsymmetry in Alphen aan den Rijn.

Wilt u een consult over uw migraineklachten?

Neem dan telefonisch contact op: 0172 49 56 66.

Wilt u een afspraak maken? Klik hier           Meer informatie? Klik hier

 

De formele beschrijving van vestibulaire migraine is als volgt:

1 Definitieve vestibulaire migraine:

A.      minstens 5 perioden van vestibulaire symptomen van matige of ernstige intensiteit, gedurende een periode van 5 minuten tot 72 uur

B.      bekend met migraine in het heden of verleden met of zonder aura volgens de criteria van de ICHD4

C.      1 of meer migrainekenmerken tijdens op zijn minst 50% van de aanvallen:

hoofdpijn met minstens 2 van de volgende kenmerken: eenzijdig, kloppend van aard, matig of ernstig van aard, toename bij routinematige lichamelijke activiteiten

fotofobie of fonofobie

visueel aura

gerelateerd aan menstruatie

D.      geen verklaring door andere vestibulaire diagnose of ICHD-diagnose

2 Waarschijnlijke vestibulaire migraine:

A.      minstens 5 perioden met vestibulaire symptomen van matige of ernstige intensiteit, gedurende een periode van 5 minuten tot 72 uur

B.      1 van de criteria 1B of 1C positief (migraine in anamnese of migrainekenmerken tijdens aanval)

C.      geen verklaring door andere vestibulaire diagnose of ICHD-diagnose.

 

 

Snelmenu Vestibulaire migraine