Wat te doen bij migraine?

Migraine is een hoofdpijnvorm die in aanvallen komt. De hoofdpijn komt plotseling op, soms midden in de nacht. De pijn zit meestal aan één kant van het hoofd en is hevig en bonzend van aard. Door inspanning, zoals bij traplopen, verergert de pijn. Een migraineaanval gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Ook kan er sprake zijn van overgevoeligheid voor fel licht en harde geluiden.

Een halfuur tot een uur voor de aanval kan zich een zg. aura voordoen, en verschijnen er schitteringen, flitsen of golvende beelden voor de ogen, of treedt een doof gevoel, tintelingen, of krachtverlies op, aan één kant van het lichaam. Het kan ook zijn dat spreken even moeite kost.

Een aanval kan 4 tot 72 uur duren, maar is meestal binnen één dag over. Sommigen mensen hebben slechts af en toe een migraineaanval; anderen hebben er maandelijks of zelfs wekelijks last van.

Wat is de oorzaak van migraine?

De precieze oorzaak van migraine is nog grotendeels onbekend, maar neurologen nemen nu aan dat een migraineaanval ontstaat doordat de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen tijdelijk verstoord raakt. Meestal is er geen duidelijke aanleiding voor deze verstoring. Soms ontstaat een aanval na lang of juist te kort slapen, een nachtdienst, na vasten of na stress.

Vrouwelijke hormonen zijn van invloed op het optreden van migraine. Sommige vrouwen krijgen altijd een migraineaanval rond de menstruatie. Bij gebruik van de anticonceptiepil kan de migraine verergeren of juist verminderen. Tijdens de zwangerschap kunnen de klachten afnemen. Na de overgang blijkt de migraine bij een kwart van de vrouwen minder te worden; bij de helft verandert er niets; bij een kwart neemt de migraine toe.

Uitlokkende factoren, of zogenaamde triggers, kunnen een aanval teweegbrengen, maar zijn niet de oorzaak van migraine:

  • stress en angst;
  • zware vermoeidheid;
  • hevige emotie;
  • tekort/teveel slaap;
  • verborgen oogafwijking.

Dokter Eric Vente (arts) heeft ruime ervaring in de behandeling van mensen met migraine. U kunt bij hem terecht met vragen over uw migraine en de behandeling ervan, maar ook voor een second opinion. Hij is werkzaam in zijn praktijk Specsymmetry in Alphen aan den Rijn.

Wilt u een consult over uw migraineklachten? Neem dan  telefonisch contact op: 0172 49 56 66.

Wilt u een afspraak maken? Klik hier           Meer informatie? Klik hier