Wat is clusterhoofdpijn?

Clusterhoofdpijn is een zeldzame en zeer ernstige vorm van hoofdpijn, die voornamelijk voorkomt bij mannen. De hoofdpijn treedt op in clusters (groepjes) van aanvallen. Mensen hebben weken of maandenlang dagelijks een aantal kortdurende, maar zeer heftige hoofdpijnaanvallen en daarna weer maanden of zelfs jaren niet. Clusterhoofdpijn kan ook chronisch zijn. Dan heeft iemand bijna elke dag aanvallen, zonder dat er een hoofdpijn vrije periode optreedt.

De oorzaak van clusterhoofdpijn is onbekend.

De hoofdpijn is een zeer hevige pijn aan één kant van het hoofd, meestal achter het oog. De felle pijn begint plotseling, bijna altijd ’s nachts.

Aan de kant van de hoofdpijn hebben mensen last hebben van een rood of tranend oog, een loopneus of een verstopte neus, een afhangend of gezwollen ooglid, en/of zweet op het voorhoofd. De pupil is vernauwd.

Ook is er sprake van bewegingsdrang. Veel mensen met een clusterhoofdpijnaanval lopen steeds heen-en-weer.

Een aanval van clusterhoofdpijn duurt een kwartier tot drie uur. Een aanval kan eens per twee dagen voorkomen maar ook wel acht keer op een dag. Veel patiënten krijgen aanvallen in een vaste periode, bijvoorbeeld in de herfst of de lente.

Dokter Eric Vente (arts) heeft ruime ervaring in de behandeling van mensen met clusterhoofdpijn. U kunt bij hem terecht met vragen over uw migraine en de behandeling ervan, maar ook voor een second opinion. Hij is werkzaam in zijn praktijk Specsymmetry in Alphen aan den Rijn.

Hebt u behoefte aan een consult over uw clusterhoofdpijn? Neem dan direct telefonisch contact op: 0172 49 56 66.

Wilt u een afspraak maken? Klik hier           Meer informatie? Klik hier